2017. jún 12.

A GPS felhasználhatóságának lehetőségei...

írta: MarketWorld webáruház
A GPS felhasználhatóságának lehetőségei...

A tervezők aligha gondolták volna, hogy a GPS (Global Positioning System - Globális Helymeghatározó Rendszer), elsődlegesen katonai célokra történő alkalmazása mellett, miután a Pentagon engedélyezte a civileknek is a rendszert a pontosabb helymeghatározásra, a lakosság meglátta a benne rejlő egyéb lehetőségeket is.

destination.jpg

Mára a GPS teljesen átalakult, és ma már akár a bevásárlókocsikra is felszerelik, hogy nyomon kövessék a vásárlók útját, ezzel feltérképezve a vásárlói szokásokat, de ez csak egy lehetőség a sok közül, hiszen az adatok tárolásával szolgáltatások számos sorát élvezhetjük ezzel is növelve biztonságunkat, kényelmünket és akár szórakozási lehetőségeinket is.

Cápatámadás elkerülése

A Cápa című film óta megrémít minket a gondolat, hogy egy felhőtlen tengeri fürdőzés során egyszer csak felbukkan egy cápa, és egy nagyobb falatot kanyarint ki belőlünk. Kis hazánkban szerencsére nem kell ilyen támadástól tartani, ámde ha utazási céljaink között cápáktól hemzsegő ország szerepel, akkor is van megoldás a biztonságos fürdőzésre. Az OCEARCH szervezet mintegy 50 cápát látott el GPS nyomkövetővel, és ezzel pontosan nyomon tudják követni valós helyzetüket. Így ha egy a rendszerben látható cápa az általunk választott tengerpartot szemelte ki zsákmányszerzés céljából, akkor erről a vízimentő értesítést kap, jelzi a fürdőzőknek a veszély közeledtét, mi pedig választhatunk más szabadtéri tevékenységet.

navon_adr_gps.jpg

Lopott vényköteles gyógyszerek nyomonkövetése

A tengerentúlon a rablók és betörők célpontjai a patikák, azon belül is az oxidon nevű, a feketepiacon igen közkedvelt, erős és addiktív fájdalomcsillapító. A New York-i rendőrség, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a szer illegális terjedését,  egy esetleges rablás során nyomon tudják követni az elkövetőket azzal, hogy néhány doboznyi gyógyszert GPS jeladóval láttak el, amely mozgatásra azonnal jelet küld a rendőrségnek.

A macskák titkos élete

Mindig is szerette volna tudni, hogy mit csinál a macskája, amíg Ön nincs otthon? Az Észak Karolinai Természettudományi Múzeum mintegy ezer macskát látott el GPS jeladóval Amerikán kívül még Ausztráliában és Németországban, hogy nyomonkövessék a macskák napi útvonalát. Az így kapott adatok alapján fény derült arra, hogy leginkább más macskás házaknál töltik az időt, hogy ételt lopjanak, ornitológia szemmel nézve pedig fény derült arra is, hogy mely madarakra nézve jelentenek a doromboló háziállataink fenyegetettséget.

Geoládázás

A 2000-es évek eleje óta a GPS rajongók egy kincsvadász applikációt fejlesztettek ki, mely szerint amatőrök apró csecsebecséket, szuveníreket rejtenek el, amelyet felraknak egy online oldalra, és mások ezeket a kincseket megkereshetik. A játékok színterei általában parkok, de már városokban is helyeznek el kincseket, amelyekhez a térképek mobiltelefonon keresztül is elérhetők, de az igazán komoly kincsvadászok akár egy több száz dolláros GPS egységbe is befektethetnek.

GPS nyomkövető rendszer a karácsonyi betlehembe

Egy New York-i székhelyű cég 2005 óta nyújt templomoknak és vallási szervezeteknek díjmentes szolgáltatást, és GPS nyomkövetőkkel látják el többek között a szobrokat, vallási tárgyú eszközöket. Így ha valaki esetleg a betlehemi jászolt próbálná eltulajdonítani, a rendszer automatikusan jelet küld a rendőrségnek, amellyel a tolvajok azonnal lekövethetők és kézre keríthetők.

wayteq_navigacio.jpg

Sofőr nélküli autók irányítása

Már egyáltalán nem utópisztikus az a világ, amelyben az autók sofőr nélkül is irányíthatók. Egy igen fontos kérdés azonban felmerül ezzel kapcsolatosan mégpedig, hogy hogyan lehet az autókat biztonságosan navigálni.

A tervek szerint GPS készülék megadja az autó helyét, sebességét és irányát az úticélhoz képest, még az autó tetején elhelyezett lézer egy digitális 3D-s modell hoz létre a körülötte lévő tárgyakról és az esetleges veszélyekről. Az eltervezett technológia egyik akadálya, hogy a gondos letérképezés csak a 25km/h-nál nagyobb sebességnél nem megoldható.

GPS a cipőbe

Az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formái nem csak a betegek, de a családtagok mindennapjait is megnehezíti, ezért mindenki számára fontos, a mindennapi biztonságuk megteremtése.

Egy zseniális fejlesztésnek köszönhetően azonban egy a cipőtálba építette GPS technológián alapuló nyomkövető segítséget jelenthet. Valós képet kaphatunk a lábbeli viselőjének pontos helyéről, és riasztást is képes küldeni, amennyiben a viselője átlépi a meghatározott, számára még biztonságos határt.    

GPS biztonságos szexért

A legtöbb országban az állam nagy gondot fordít az óvszerhasználat fontosságára a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére. Tudván azt, hogy a fiatalok előszeretettel hagyatkoznak okostelefonjaikra, így ezen keresztül igyekeznek elérni őket. Egy angliai város például egy olyan applikációt fejlesztett, amely megmutatja a legközelebbi klinikákat, ahol be tudják szerezni az óvszert, és egyúttal szexuális tanácsadást is kérhetnek.

 

Szólj hozzá

utazás gps navigáció webáruház navigátor GPS marketworld