2017. aug 25.

Őszi kertészkedési tippek

írta: MarketWorld webáruház
Őszi kertészkedési tippek

A kertészkedés szempontjából az ősz egy fontos évszak. Vége a nyárnak, fel kell készülni a tél közeledtére, a hidegebb és nedvesebb időjárásra, a közelgő éjszakai fagyokra.

garden_autumn_marketworld.jpg

Ugyanakkor gondoljunk úgy az őszre, mint a szunnyadó természet időszakára, ahol ha jól előkészítjük kertünket, akkor a tavaszi ébredés könnyebb és csodálatosabb lesz.

Készítsük fel a tavaszra a pázsitot. Szellőztessük meg kicsit a füves területet, és kezeljük őszi vagy téli műtrágyával, amelytől tavasszal újult erőre kap. Lehetőleg magas kálium tartalmú műtrágyát alkalmazzunk, amellyel a tápanyagok megfelelő egyensúlyba kerülnek. A gyep kopár foltjait, vagy ha szükséges akár az egész területet is újra bevethetjük.

www.marketworld.hu/gyepszellőztető

marketworld_leaves.jpg

A gyümölcsfákról szedje le a fennmaradt gyümölcsöket, komposztra ezekkel. Vágja le az elvirágzott növényeket, a sárgult, lehullott leveleket szedje össze mielőtt elkezdenének rothadni, vágja le az évelő növényeket, hogy tavasszal újult erővel térjenek vissza.

Komposztálásra fel! Forgassa át a komposztáló tartalmát, és a tél folyamán tápanyagban gazdag komposztot fog keletkezni, amely készen áll majd az új kert megerősítésére.

Őszi ültetés. A talaj még elég meleg, sok nedvességtartalommal, és még van idő arra, hogy megtalálják helyüket a valódi hideg beköszönte előtt. Ez az időszak ideális a nárciszok, tulipánok ültetésére, vagy új évelő növények telepítésére.

www.marketworld.hu/kerti_butorok

marketworld_furniture2.jpgFedje le a kerti bútorokat. A kerti bútorokat is meg kell óvni a tél okozta viszontagságoktól, és ha nincs tárolónk, akkor fedjük le masszív, vízálló anyaggal, és rögzítsük úgy, hogy azért megfelelően szellőzzenek. A faanyagokat, például padok vagy pergolák felületét feltétlenül kezeljük le.

Van egy kis tavacskája? Fedje le egy hálóval, hogy megelőzze a tó szennyeződését, de ha van hal is tóban, akkor ellenőrizze, hogy a háló ne süllyedjen bele a tóba. Szintén a halak miatt ügyeljen arra, hogy a tó ne fadjon be, és mindig legyen benne elegendő víz.

marketworld_lake.jpg

Gyomnövények is a kert részét képezik, de kordában kell tartani őket, hogy ne okozzanak gondot. Még a tél beállta előtt gyökeresen szabaduljon meg tőlük. Óvatosan a gyomirtókkal, mert használatuk más növényekre igen káros hatással lehet.

Évelők ápolása. Vágjuk vissza az évelő növényeket, például a páfrányok leveleit, míg a nagyobb méretű növényeket emeljük ki a talajból és osszuk szét a töveket, a virághagymákat pedig teleltessük megfelelően, hogy tavasszal vissza tudjuk ültetni őket a kertbe.

Helyezzük ki a madáretetőket. Magasabb ágakra tegyük, hogy megóvjuk az éppen falatozó madarakat a ragadozóktól. Figyeljünk arra, hogy ha már egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba a madarak etetését, mert ha megszoktak, hogy kertünkben állandó táplálékhoz jutnak, majd hirtelen elakad a forrás, akkor el is pusztulhatnak.

www.marketworld.hu/kertgondozás

Szólj hozzá

online háztartás környezet kert webáruház online áruház kertápolás kertrendezés kerti szerszám marketworld kerti eszköz