2019. jún 20.

Hogyan hűtsük le otthonunkat a nyári kánikulában?

írta: MarketWorld webáruház
Hogyan hűtsük le otthonunkat a nyári kánikulában?

Egyszerű és elengedhetetlen tippek hőség ellen



Nyitott ablakok éjszakánként, egy nagy tál jégkocka a ventilátor előtt, nedves zokniban alvás és még sorolhatnánk megannyi házi praktikát, amelyek minden nyarunk elengedhetetlen kellékei. Ebben a blogbejegyzésben sorra vesszük azokat a megoldásokat és tippeket, amelyekkel könnyebben el tudjuk viselni a 34 fokos mindennapokat otthonunkban.
 
Akármennyire is forró az idő odakint, mi azért szeretjük a kellemes, hűvös időjárást bent a szobákban. A legmagasabb hőmérsékletben is lehet hűs és egészséges az otthonunk, ha erre a néhány alap módszerre odafigyelünk:
 
1. Szellőztetés: érdemes akkor szellőztetnünk, amikor a kinti hőmérséklet csökken. Általában ez az esti órákban kezdődik el, így a késő esti, vagy a kora reggeli órákban érdemes kinyitni az ablakokat. Csináljunk kereszthuzatot, nyissuk ki az ajtót is, így kiengedjük a meleg levegőt, hiszen a termodinamikának köszönhetően a hidegebb területek felé fog mozogni. Ezzel be is engedtünk egy kis hűs levegőt a házba. Hasznos tipp, hogy ha van ventilátorunk, a szellőztetéskor mindenképpen kapcsoljuk be.
 
2. Sötétítés: a napfény energiája az ablakunkon áthatolva hővé alakul, így, ha nem húzzuk le a redőnyöket és nem húzzuk be a függönyöket, biztosak lehetünk abban, hogy forró házba lépünk majd be a munkából hazaérkezve. Ezért az árnyékolás és sötétítés szintén elengedhetetlen.
 
3. Borogatás: testünknek több olyan része is van, ahol könnyen kitapintható a pulzusunk (pl.: csukló, boka, nyak). Ha néhány percre ezekre a pontokra egy-egy hideg vizes zsebkendőt vagy vékony textilt helyezünk, de akár egy kisebb jégkockát is, biztos a lehűlés.
 
4. Táplálkozás: főzzünk kevesebbet és együnk hideg ételeket. Nem csak a szobák lehűtésére kell figyelmet fordítanunk, ugyanis a táplálkozási módunk is szerepet játszik. Mivel a hőség alapvetően is jobban terheli szervezetünket, így ne fogyasszunk nehezen emészthető, forró ételeket, italokat vagy alkoholt. Ha bent főzünk, mindenképpen nyitott ablakok mellett tegyük azt meg. Készíthetünk hideg gyümölcsleveseket, jégkrémet és jégkását is. Gondoskodjunk a folyadékpótlásról minden nap! A testhőmérsékletünk csökkentésére a legegyszerűbb módszer, ha hideg italokat és ételeket fogyasztunk. Állítólag ez sokkal hatékonyabb a hideg vizes borogatásnál.
Mindemellett fontos, hogy kerüljük a forró fürdőt és kapcsoljuk ki azokat az elektronikai berendezéseinket, amelyekre nincs szükségünk, ugyanis azok is hőt termelnek.
 
5. Ventilátorok és klímaberendezések: a hűtést szolgáló készülékeket két nagy csoportja bontjuk: a ventilátorok és a klímák. A ventilátorok felkavarják a levegőt, és így gondoskodnak arról, hogy a testtől hőt vonjanak el a levegőmozgással. A klímaberendezések párologtatással vonják el a hőt a szoba levegőjéből, és a szűrt, hideg levegőt újra leadják a lakás helyiségébe. Ventilátorok esetében érdemes azt az ablakba vagy az előszobába helyezni, így olyan kereszthuzat jön létre, ami egy hűvösebb szobából kellemesebb hőmérsékletű levegőt irányít felénk, míg a meleg levegőt kifelé hajtja. A hatást egyébként fokozza a készülék elé elhelyezett nagy tál sós jég is. A só miatt a víz olvadási pontja alacsonyabbá válik, ami télen a jégmentesítésre optimális, viszont nyáron a "szuperhűtést" segíti elő.
 

a kisebb asztali ventilátorok a levegő keringtetésére a legolcsóbb és legegyszerűbb eszközök, amelyek igényünk szerint több fokozatban is állíthatók. Az állóventilátorok az asztali ventilátorok nagytestvérei. Általában 3 fokozattal rendelkeznek és a fejük dőlésszöge szabadon állítható.

 


A párásítóval rendelkező ventilátorok az állóventilátorok továbbfejlesztett verziói, kettő az egyben, azaz rendelkezik egy kivehető, önállóan használható párásítóval is. A vendéglátó egységek teraszain és különböző rendezvényeken nem csak a levegő keringtetésével hűt minket, hanem apró, szétporlasztott vízcseppekkel is.

 

 
nagyon praktikus megoldás olyan szobákban, amelyekben kevés a hely, ugyanis kialakításuk meglehetősen helytakarékos. Rendelkeznek időzítővel, és általában távirányítóval is, mely könnyen és egyszerűen kezelhető.

 

 
 
ez a ventilátortípus optimális klímát biztosít nyáron és télen egyaránt. Nyáron hűt és már kevesebb fordulatszámmal is képes nagyobb légáramlatot előidézni. Télen pedig a plafon alatt összegyűlt meleg levegőt keringteti lefelé.

 

 
 
a léghűtő készülékek alapvetően speciális ventilátorok, amelyek általában egy, a berendezéshez kapható jégdobozzal együtt akár 8 fokkal képes csökkenteni a hőmérsékletet környezetében, ezáltal nem csekély mértékben képes hozzájárulni a kánikula elviseléséhez. Azoknak ajánljuk, akik érzékenyebbek a mobil klímákra és a légkondikra.

 

 
azokat az eszközöket nevezzük mobil klímának, amelyek kialakításuknak köszönhetően könnyedén mozgathatóak, gyorsan telepíthetjük át egyik szobából a másikba. További előnyük, hogy telepítésük egyszerű, karbantartásuk könnyű, és vásárlás után azonnal használhatjuk őket. Működésük megegyezik a hagyományos klímaberendezésekével, különbség a meleg levegő leadásában rejlik. A mobil klímáknál egy vastag gégecsővel vannak felszerelve, így ezen keresztül fújják ki a meleg levegőt a kültérbe.

 

 
 
a klímaberendezések leghatékonyabb és esztétikusabb változata, amelyek sokkal komfortosabbak is a mobil klímáknál. A split kifejezés osztott rendszerű klimatizálást takar, ugyanis ezek a berendezések egy kültéri és beltéri egységre különülnek el. A kültéri egység tartalmazza a nagyobb, zajt keltő részeket, így megszűnik a belső zajforrás és a hűtés során keletkező hőből sem marad semmi a hűtendő helyiségben. Ezeket a klímákat távirányítóval szerelik fel, hogy a funkciók váltogatására kényelmesen legyen lehetőségünk.
Ezen készülékek beüzemelését mindenképpen képzett szakemberekre bízzuk!
 
Hasznos információ! - Amire a választásnál mindenképpen ügyelnünk kell, az a teljesítményigény, amelyet a helyiség mérete, fekvése és szigetelése határoz meg. A fogyasztást nagymértékben befolyásolja a beállított hőmérséklet értéke. Minél nagyobb a különbség a külső és a belső levegő hőmérséklete között, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk.
 
Szólj hozzá

blog klíma tippek háztartás hűtés hőség kánikula ventilátor mobil klíma klímaberendezés hőség ellen split klíma marketworld