Tippek, mellyel többet hozhat ki a kuktájából
A kukta nem a pokol legmélyebb bugyrából tört fel, magával hozza a forró gőzt, hogy minket halandókat ijesztgessen forró gőzével és hangos, sípoló hangjával.
Megfelelő tárolás
A kukta tárolásának legjobb módja, ha használat után a fedelet fejjel lefelé helyezzük a fazékra.
Tárolás előtt mindig alaposan mossuk meg a kukta gumitömítéseit és a szelepet, és hagyjuk teljesen megszáradni.
Elegendő folyadék
A főzés nyomás alatt történik, így kevesebb folyadékra van szükség, mint a hagyományos főzésnél, mert nincs párolgás. Ettől függetlenül az sem árt, ha a receptben leírt folyadékmennyiségnél többet használunk, de soha ne kevesebbet. Ha a főzés vége felé úgy látjuk, hogy sok a folyadék, főzzük egy kicsit fedő nélkül, hogy a felesleg elpárologjon.
Soha ne töltse túl a kuktát
A gőznek szüksége van térre, ezért nem szabad a kuktát túltölteni. Ebből adódóan az étel ne legyen több a kukta kétharmadánál, a folyadék mennyisége pedig soha ne legyen kevesebb másfél decinél.
Hőmérséklet beállítása
A főzés kezdetén emelje meg a hőmérsékletet majd, ha a nyomás megnövekedett, vegyük alacsonyabbra a lángot.
Ha úgy látjuk, hogy csökken a nyomás, úgy vegyük feljebb a lángot.
Minden az időzítésen múlik
Az időzítés ugyanolyan fontos, mint a nyomás, de a receptekben megadott főzési idő, csak becsült adat. Minél keményebb az étel, annál hosszabb a főzési idő.
Számít a méret
Vágjuk a főzni kívánt élelmiszert egységes darabokra, hogy az eredmény mindenhol egyenletes legyen.
A nagyobb hús főzése jóval tovább tart, mint a kisebb daraboké vagy akár a csonté.
Ha össze akarjuk keverni az ételeket, például a húst a burgonyával vagy a zöldségekkel, akkor először kezdjük el főzni a húst, majd a főzési idő kétharmadánál nyomástalanítsuk, majd adjuk hozzá a zöldségeket, és főzzük tovább.
Pirítás az intenzív ízekért
Az intenzív extra ízhez az ételek párolása, pirítása ugyanúgy történik mint a hagyományos főzés során, csak itt a pirítás után adjuk hozzá a folyadékot és kezdjük el nyomás alatt főzni.
A nyomás csökkentésének módja
A régi kuktákkal szemben a mai verziójukban fontos biztonsági elem, hogy nem lehet azonnal kinyitni, amíg nem csökkent benne a nyomás. A gőzt kétféle módszerrel lehet kiengedni, hogy a kinyitás valóban biztonságos legyen.
Hagyjuk, hogy a kukta magától lehüljön, így a gőz által keletkezett nyomás is csökkenni fog. Ez azonban eltarthat akár 30 percig is.
A gyorsabb megoldás, ha kuktánkat a mosogatótálcába helyezzük, hideg vizet folyatunk rá, és lassan engedjük ki a forró gőzt, míg a nyomást teljesen le nem csökken.
Hagyományos ételek újragondolása kuktában
A kukta a legalkalmasabb a hosszú főzési idejű ételek elkészítésére (levesek, pörköltek stb.), ettől függetlenül bármit el tudunk benne készíteni, ha figyelembe vesszük a kukta paramétereit:
Készítse elő az összetevőket annak megfelelően, ahogy a hagyományos recept is írja.
Győződjön meg a megfelelő folyadék mennyiségről.
Vegye figyelembe, hogy az elkészítési idő a hagyományos elkészítéshez képest 25%-al, de legalább 50%-al csökken. Végül, de nem utolsó sorban ne feledje, hogy a túlfőzött, pépes ételt már nem lehet megmenteni.