2018. már 01.

Mi alapján válasszunk televíziót?

írta: MarketWorld webáruház
Mi alapján válasszunk televíziót?

Manapság már bele se gondolunk abba, hogy mekkora újdonság számba ment, amikor 1897-ben Némtországban Karl Ferdinad Braun kifejlesztette a katódsugárcsövet. Ez egy speciális vákuumcső, amely képeket jelenít meg fluoreszkáló felületen elektromos sugár

Már a televízió sem régi, mondhatnánk, ha vissza akarnánk menekülni a múltba, de miért is tennénk? Miért is mondanánk azt, hogy bezzeg a régi jó tévék? Igenis, ha szeretjük a filmeket, ha szeretünk jókat tévézni, akkor legyen egy pöpec kis (vagy nagy) készülékünk. Csakhogy az 1897-es Braun találmány óta sok mindent történt… Térjünk hát vissza arra, hogy vásárlás, hogy döntés, és egyáltalán az, hogy mire figyeljünk új TV vásárlása során, és egyáltalán mi mit jelent?

 

KÉPERNYŐMÉRET

Egyet rögtön az elején szögezzünk le. A TV képminőségének javulása nagyobb képernyőt eredményezett, azonban ez a növekedés nem egyenesen arányos a nappali növekedésével. Ilyen formán ne csak a személyes igényeinket nézzük, hanem a szoba méret adta lehetőséget is. Optimális esetben a megtekintési távolságnak 1,5 szeresnek kell lennie a képernyő méretéhez képest. Ez úgy néz ki, hogy egy 48-49”-os TV esetében 1,5 – 2 méteres távolságnak kell lenni például a kanapé és a TV készülék között.

KÉPERNYŐ TÍPUS


Most jön a fekete leves, LED, OLED és még hasonló finomságok, de most egyszer és mindenkorra tisztázzuk, hogy mit takarnak ezek a mozaikszavak, amelyek hallatán eddig csak nagyokat néztünk, és hümmögtünk, hogy az bizony jó lesz.

lg_oled.jpg

OLED (Organic Light-Emitting Diode - szerves fénykibocsátó dióda)

Az OLED technológia alapja egy szerves félvezető vegyület, amely áram hatására kezd el világítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy a televíziónak nincs szüksége háttérvilágításra, és a készülék már sokkal keskenyebb tud lenni, mint a LED-es társaik.

Előnyök:

  • világosabb színek;
  • nagyobb kontraszt;
  • realisztikusabb fekete színek;
  • gyorsabb frissítési idő.

 

LED (Light-Emitting Diode - fényt kibocsátó dióda)
 

A LED-háttérvilágítású TV-k több száz kis LED-et (fénykibocsátó diódát) tartalmaznak. Ez a fajta háttérvilágítás a TV-nek nagyobb kontrasztarányt eredményez, ahol a fekete szín valóban feketének tűnik, a kép pedig sokkal élesebb. Mindeközben a készülék is karcsúbb megjelenést eredményez, és nem mellékesen kevesebb energiát is fogyasztanak.

Előnyök:

  • energiahatékony
  • könnyű súly
  • sötétebb feketéket jelenít meg

 

LCD

Az LCD TV egy folyadékkristályos kijelzőn alapuló televízió-megjelenítési technológia, amely tulajdonképpen LED háttérvilágítású TV. Az LCD televízió sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a plazma kijelzők.

 

ÍVELT

Az ívelt képernyő kényelmesebb tévézési élményt nyújt a síkképernyővel szemben. A kialakítása miatt a képernyő összes pontja ideális távolságra van az emberi szemtől, amely az élmény mellett még kényelmes is, miközben nem torzulnak a színek és nem romlik a színek visszaadása sem.
 

Előnyök:

  • megnövelt mélységérzet;
  • jobb kontraszt;
  • széles látószög.

KÉPMINŐSÉG

tv_infografika_1.jpg

 

SMART TV

A Smart TV már szorosan a sarkunkban van, a  Netflix és társaik pedig sorra ontják a jobbnál filmeket és sorozatokat, amelyekről jobb nem lemaradni. Egyre több készülék rendelkezik már beépített Wi-fi-vel, amellyel alkalmazásokat futtathatunk, játszhatunk, internetezhetünk és igen, filmeket tölthetünk le.

jvc_smart.png

 

 

Nagyobb önbizalommal vág neki a vásárlásnak? Bízunk abban, hogy ha nem is teljes, de legalább egy helyi térképet adhattunk a kezébe, amellyel már könnyedébben el fog tudni boldogulni a televízió vásárlás útvesztőjében. Merüljön is a közepébe, és böngéssze át a MarketWorld TV kínálatát.

www.marketworld.hu/televíziózás 

Szólj hozzá

tv multimédia innováció televízió elektronika webáruház nappali szórakoztató elektronika lakás része