2020. már 25.

Tippek járvány idejére

írta: MarketWorld webáruház
Tippek járvány idejére

Avagy túlélési ötletek, ha bezártságra vagy ítélve

A jelenlegi járványügyi helyzetet talán már senkinek sem kell bemutatni. A dolgozók jelentős része már otthonról dolgozik vagy pedig teljes mértékben fel kellett hagynia egy időre a munkavégzéssel. Így foglalkozzunk is inkább azzal, hogy mi mindent kezdhetsz a felszabadult időddel!

jarv5.gif

forrás: giphy.com


Olvass!

Most senki sem hivatkozhat arra, hogy nincs ideje olvasni. Ha nincs otthon kéznél olyan könyved, amit még nem olvastál, nézz körül az interneten, olvass ajánlókat, könyves blogokat, így könnyedén találsz olyan történetet, ami leköti a figyelmedet. Ha teheted, rendelj online vagy ha rendelkezel e-book olvasóval, vásárold meg az adott kiadvány virtuális kiadását! Azonban mostanában elérhetővé vált jó néhány forrás, ahonnan ingyenesen is letöltheted a virtuális könyveket, így csak ezeket kell felkutatnod, és máris nekieshetsz minden eddig elmulasztott könyvnek.

book2.jpg

forrás: freepik.com


Játékra fel!

Ha családoddal, pároddal, netán lakótársakkal vészeled át ezt az időszakot, pakold elő a szekrény mélyéről az elhanyagolt játékokat, és csapjatok otthon egy társasozós estét! Ezen kívül ha van játékkonzolod, azzal is múlathatod az időt, ráadásul ez az egyedül élők számára is kedvező formája az otthoni szórakozásnak.

jarv.gif

forrás: giphy.com

Találj új hobbit, fejleszd magad!

Akár otthonról dolgozol, akár szabadságon vagy, felszabadult idődben keress valami új elfoglaltságot! Biztosan van olyan tevékenység, amit régóta szeretnél kipróbálni, de nem fért bele az időbeosztásodba. Most itt a lehetőség, hogy új vizekre evezz! Kezdd kicsiben, szánj minden nap egy órát egy számodra eddig ismeretlen dolog elsajátítására! Majd ha úgy érzed, nagyon belelendültél és van elég szabad kapacitásod, emelheted az idő- és energiabefektetést. Legyen az bármi kreatív, kézügyességet igénylő hobbi vagy akár egy új nyelv elsajátítása, a lényeg, hogy örömödet leld az új tevékenység végzésében!

brush.jpg

forrás: freepik.com

Tervezz előre!

Talán ez a kialakult szituáció legkellemetlenebb, ugyanakkor egyik legfontosabb pillére. Mivel nagyon nehéz megjósolni, hogyan alakul a következő egy hónap vagy akár egy nap, készülj fel minden eshetőségre! Egy friss néphiedelemmel ellentétben, nem kell hónapokra előre ételt felhalmoznod otthon, hiszen a boltok akkor is nyitva lesznek, ha úgy alakul, hogy minden más be is zár.

Így az ételhalom csúcsosítása helyett készítsd fel magad mentálisan egy esetleges kijárási tilalomra! Ha nem viseled jól a bezártságot, sokat segít, ha készítesz magadnak napirendet, ezen kívül pedig egy listát arról, hogy milyen kiadásaid lehetnek, oszd be a pénzed! Amennyiben azok közé tartozol, akik nem tudnak otthonról dolgozni, akkor is foglald le magad mindig valami hasznossal! Részben ezért készült ez a poszt is, nézz szét tippjeink között, biztosan akad köztük olyan, amit tudsz hasznosítani.

list.jpg

forrás: freepik.com

Végezd el a tavaszi nagytakarítást!

Időleges letudni a tavaszi nagytakarítást, de ezúttal ne hagyj ki egyetlen apró sarkot sem! Mosd le az ablakokat, a függönyöket is tisztítsd ki, számold fel a pormacskákat és csinálj nagymosást! A takarítás a mentális egészségnek is jót tesz, amire szintén nagy szükséged van, ha bezártságra vagy ítélve. Emellett ne feledd a ruhásszekrényedet sem! Válogasd szét a gardróbod darabjait, amire pedig már nincs szükséged, tedd félre arra az időszakra, amikor biztonságosabb lesz elvégezni azokat a teendőket, amik otthonod határain kívül esnek, és el tudod juttatni a ruhákat a rászorulókhoz.

jarv2.gif

forrás: giphy.com

Rakd rendbe a házat, újíts fel!

Ha szükséges, most van időd arra, hogy kisebb felújítási munkálatokat is elvégezz otthonodban. Ha minden ismerettel és eszközzel rendelkezel, ne habozz belevágni! Amennyiben kertes házban élsz, és az időjárás is neked kedvez, nyírj füvet, rakd rendbe az udvart és a kertet, hadd éledjen fel az is téli álmából. Ültesd át virágaidat, és ha van háziállatod, foglalkozz vele többet!

gardening.jpg

forrás: freepik.com

Nézz filmeket, sorozatokat!

Esténként irány a Netflix, az HBO GO vagy ha nem rendelkezel előfizetéssel ezeknél a szolgáltatóknál, menj fel valamelyik sorozatnézős oldalra! Most nézz meg minden olyan filmet és sorozatot, ami a listádon szerepel!

jarv3.gif

forrás: giphy.com

Süss valami újdonságot, főzz!

Ha kedved tartja, próbálj ki új recepteket, vagy dobd fel a megszokott, unalmas ételeket valami szokatlannal, kísérletezz, amennyire háztartásod engedi! Jelenleg töretlen a kenyérsütők népszerűsége, így talán most jött el az ideje annak, hogy elsajátítsd a kenyérsütés művészetét. Sőt, olyan receptre is bukkanhatsz a neten, amelynek leírása alapján bármilyen sütővel kivitelezheted a dolgot.

odugh.jpg

forrás: freepik.com

A legeslegfontosabb: ügyelj mentális egészségedre is, gondolkodj pozitívan!

Csökkentsd minimálisra a közösségi média pörgetését, beszélj és gondolj minél kevesebbet a járványra! Ne hagyd, hogy jobban beszippantson a vírusgépezet, mint szükséges. Csak a legfontosabb, hiteles információkkal foglalkozz, és gondolkodj pozitívan! Ez a járvány sem tart örökké, és sokkal könnyebben átvészelheted pozitív hozzáállással, mint azt gondolnád. Sőt, az internet adta lehetőségek azt is biztosítják, hogy ne kelljen teljes mértékben nélkülöznöd barátaidat, családtagjaidat, értekezzetek Skype-on vagy Facebookon!

jarv4.gif

forrás: giphy.com

Mozdulj ki!

Rendkívül fontos, hogy – természetesen a szakemberek által javasolt előírásokat betartva – kimozdulj! Ha kertes házban laksz, akkor igazán könnyű dolgod van e téren, de a paneldzsungel más tészta. Napi fél-egy órát tölts szabad levegőn! Keress kevésbé forgalmas parkokat, tereket!

hill.jpg

forrás: freepik.com


Fogadjátok meg tanácsainkat, és vigyázzatok egymásra!

Szólj hozzá

egészség ötletek tippek otthon webáruház marketworld