2020. sze 25.

Milyen hűtőszekrényt vegyek?

írta: MarketWorld webáruház
Milyen hűtőszekrényt vegyek?

Segítünk a választásban

hutok1.gif
forrás: giphy.com

A hűtő háztartásunk egyik sarkalatos pontját képezi, ezért vásárlás előtt számos tényezőt figyelembe kell vennünk. Első körben érdemes kitalálni, hogy milyen kivitelezésű készülék illik leginkább háztartásunkba, ezen kívül vegyük számításba a rendelkezésre álló teret, az egyes készülékek energiabesorolását, illetve természetesen azok árát. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy nagyon sok tényezőt kell szem előtt tartani egyszerre, de megéri foglalkozni a témával, hiszen egy hűtő hosszú távú befektetés.

 

text_01.png

 

 

 


Az egyik kardinális kérdés, ami felmerül hűtővásárláskor, az energiabesorolás szóval fémjelezhető. Amennyiben most vagy jövőre vágsz bele a hűtővásárlásba, semmiképpen se hagyd figyelmen kívül, hogy 2021-től megváltozik a háztartási nagygépek, így a hűtők energiabesorolási jelzése is. A megújuló jelölőrendszer egyszerűbb működési elven alapul, és következő év március 1-je után már csak az új címkék jelennek meg a készülékeken.

 

hutok3.png


A legfontosabb információk, amiket tudnod kell: a legmagasabb kategória az „A” lesz (pluszjel nélkül), a legalacsonyabb a „G”, amiről tudni kell, hogy hamarosan a gyártóknak ezt a típust már előállítani sem szabad, és a kategóriát csak a jelenleg forgalomban lévő legkevésbé energiatakarékos termékek kapják meg. Az eddig is alkalmazott színskála nem változik, a leghatékonyabb energiaosztály zöld jelzést kap, míg a legkevésbé hatékony pirosat. Mivel a hűtőt sosem kapcsolod ki, mindig fogyaszt, mindenképp érdemes egy jó energiabesorolású példányt választanod.

 

text_02.png

 

 

 


Vásárláskor célszerű olyan hűtőgépet választanod, ami inverteres vezérlésű, mivel ezek a típusok működnek a leghalkabban. Ezekben a kompresszor mindig a szükséges teljesítményen üzemel, ezzel ellentétben a régebbi készülékekben ki-bekapcsol, de mindig fix fordulaton üzemel, ez pedig hangosabb működéssel jár együtt. Ha a zajszint 40 decibel alatt van, az számít jónak.

hutok4.jpg
forrás: freepik.com


Most pedig vágjunk is bele, nézzük át típusonként a berendezéseket:

 

text_03.png

 

 

 


Ezeknek a készülékeknek az előnye, hogy minden hűtőben tárolt élelmiszert, italt stb. könnyedén megtalálunk és elérünk. A fagyasztót általában úgyis kevesebbet használjuk, így nem okoz problémát, ha az alul pozícionálódik.

 

hutok5.jpg

 

text_04.png

 

 

 


A felülfagyasztós hűtők valamivel olcsóbbak, mint az alulfagyasztósak, viszont ez nem feltétlenül jelent előnyt, hiszen a felülfagyasztós kialakítás kényelmetlenebb. Így folyton hajolgatnunk kell például a legalsó polcon tárolt dolgokért. Így hacsak nem használod valamiért gyakrabban a mélyhűtőt, nem ajánlott ez a kiszerelésű eszköz.

 

hutok6.jpg

 

text_05.png

 

 

 


E típus sajátossága, hogy nem kap helyet benne fagyasztó, az egyajtós hűtőszekrényeket főként irodákban, szállodákban használják.

 

hutok7.jpg

 

text_06.png

 

 

 

Az amerikai hűtőként is emlegetett készülék előnye abban mutatkozik meg, hogy a hűtő és fagyasztó rész egymás mellett helyezkedik el, ellentétben az alul- vagy felülfagyasztós berendezésekkel. Továbbá akadnak darabok, melyek ajtaján víz- és jégadagoló található, ami rendkívül vonzó tulajdonság, hiszen így nem kell az ajtót nyitogatni, ha éppen sima vagy fagyott vízre van szükségünk. Ez azonban hátránya is egyben a készülékeknek, mivel előfordulhat, hogy a vízadagolót szakembernek kell bekötnie. Sőt, egy ilyen típusú gép megvétele előtt különös figyelmet kell szentelni a szükséges helynek, ugyanis ezek a hűtők szélesebbek egy átlagos készüléknél, azt is fontold meg, hogy esetlegesen pl. befér-e a liftbe vagy hogy a lakás bejárati ajtaja nem túl kicsi-e. 

 

hutok8.jpg

 

text_07.png

 

 

 


Ha beépíthető készülék mellett döntesz, akkor könnyebb dolgod van a külcsínt tekintve, mivel nem kell a hűtő színének kiválasztásával bajlódnod, mivel a beépítés miatt mindenképp passzolni fog a konyhádba az eszköz. A beépíthető hűtők hátránya abban áll, hogy körülményesebb a beüzemelésük.

 

hutok9.jpg

 

text_08.png

 

 

 

 

Amennyiben valódi borospincéhez illő közegben szeretnéd tárolni az ízletes nedűket, javasolt egy borhűtő beszerzése. Emellett egy jó borhűtő képes biztosítani a palackok számára a megfelelő 50% feletti páratartalmat is, valamint a készülékek általában tömör ajtós vagy UV-szűrővel rendelkező üvegajtós kivitelben készülnek, így nem érik káros fényhatások a borokat. Illetve magát a borhűtőt is napfénytől védett helyen helyezd el otthonodban.

 

hutok10.jpg

 

Most, hogy végigzongoráztuk minden hűtőszekrénytípus előnyeit és hátrányait, folytathatjuk a sort a fagyasztókkal, hiszen ők sem maradhatnak ki a listából, itt azonban könnyebb dolgunk van, mindössze fagyasztószekrényekről és -ládákról kell beszélnünk.

 

text_09.png

 

 

 


Ezek a készülékek több előnyös tulajdonsággal, például jelentős űrtartalommal rendelkeznek, illetve energiatakarékosak, valamint egy esetlegesen felmerülő áramkimaradás idején hosszú ideig képesek megtartani belső terükben a hideget. Mindemellett hátrányként aposztrofálható, hogy nincsenek polcok, fiókok szerelve a fagyasztóládákba, csak ömlesztve pakolhatunk a készülékekbe, így gondot okozhat az átláthatatlanság e gépek esetében. Aki pedig nem szeret hajolgatni, annak nem ajánlott fagyasztóláda beszerzése, mivel azok felülről nyithatók.

 

hutok13.jpg

text_10.png

 

 

 

 

A fagyasztóládákkal szemben ezek a produktumok rendelkeznek rekeszekkel, polcokkal, így az ételek is könnyedén elkülöníthetőek és rendszerezhetőek bennük. A ládás kivitelezéshez képest a készülékek hátránya, hogy drágábbak, valamint a nagyobb ajtó miatt nyitáskor több meleg levegő jut a fagyasztóba, így a fagyasztószekrények kevésbé energiatakarékosak.

hutok12.jpg


Most, hogy minden hűtőgépkategórián, illetve lényeges kérdésen átrágtunk magunkat, már csak képzeleted, illetve pénztárcád szabhat határt a vásárlásban.

Szólj hozzá

hűtő háztartás fagyasztó hűtőszekrény borhűtő kombinált hűtő beépíthető hűtő fagyasztószekrény marketworld fagyasztóláda side by side hűtő alulfagyasztós hűtő