2021. már 04.

A nőnap története

írta: MarketWorld webáruház
A nőnap története

A harcos aktivizmustól a romantikus ajándékozásig

Vészesen közeledik március 8., ami világszerte a nők kitüntetett megbecsülését jelzi ezen a napon. A nap kialakulásának története igencsak regényes. Jelenlegi, elsősorban romantikus, virágadós formájában ez a nap meglehetősen távol áll eredeti formájától és célkitűzéseitől, hiszen lényege kezdetben a nők egyenjogúságért vívott harca volt.

pjimage-1.jpg

forrás: peoplesworld.org



| A nemzetközi nőnap története

Kezdetek

Az 1800-1900-as években egyre nagyobb elégedetlenséget váltott ki a dolgozó nők körében a túlnyújtott munkaidő és az alacsony bérek, illetve a szavazati jog hiánya. Az első március 8-hoz köthető esemény 1857-ben történt, ezen a napon munkásnők tüntettek New York utcáin a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetés miatt. Elégedetlenségüknek 1908-ban ismét hangot adtak ugyanitt egy tüntetésen, amikor mintegy 15.000-en gyűltek össze textil- és konfekcióiparban dolgozók a korábban már említett okokból. Jelentős változást ekkor sem sikerült elérni a demonstrációval, azonban már kezdett megtörni a jég.

Az első nemzeti nőnap

1909-ben tartottak első ízben nemzeti nőnapot az Amerikai Egyesült Államokban, ekkor még február utolsó vasárnapja volt a kijelölt dátum, ami 1913-ig volt aktuális.

group-of-female-activists-protesting-together.jpg

II. Internacionálé

A II. Internacionálé (1910) során Clara Zetkin német politikusnő kezdeményezte a nemzetközi nőnap megtartását. Eszerint minden országban minden évben ugyanazon a napon ünnepeljék a nőnapot, ezáltal is erősítve a nők követeléseit, társadalmi szerepét. A konferencián végül megállapodtak a nőnap egységes megtartásában.

Az első csatlakozó országok

A rákövetkező évben március 19-én Dánia, Németország, Ausztria és Svájc megtartotta az első nőnapot. Több mint egymillióan vettek részt az aznapi tüntetéseken, amelyek a nők munkához való jogát, szavazati joghoz jutását és a diszkriminációellenességet hangsúlyozták.

Oroszország

Az első világháború sújtotta Oroszországban 1917 februárjának utolsó vasárnapján tüntetést szerveztek a „kenyérért és békéért”, arra reagálva, hogy több mint kétmillió katona veszett oda a háborúban. A demonstráció további négy napig tartott, ekkor a cár lemondott, az ideiglenes kormány pedig szavazati jogot biztosított a nőknek. A nők sztrájkjának első napja február 23. volt, ekkoriban viszont még a Julián-naptárat használták az oroszok. Ez azt jelentette, hogy a máshol használatban lévő Gergely-naptár szerint március 8-án zajlottak az események, így egy további szállal kötődnek a nőnapi események a március 8-ai dátumhoz.

giphy_1_1.gif


ENSZ

Az ENSZ 1975-ben ismerte el hivatalosan a nemzetközi nőnapot, majd két évvel később a Közgyűlés elfogadta a határozatot a női jogok és a nemzetközi béke napjáról. Ezt a napot a tagállamoknak az év bármely napján meg kell tartani a történelmi és nemzeti hagyományokkal összhangba hozva.

Centenárium

2011 volt a nemzetközi nőnap centenáriumi éve, hiszen 1911-ben először csatlakozott több ország is a megmozduláshoz. Ennek eredményeként 2011 márciusát a nők történelmi hónapjának kiáltotta ki Barack Obama akkori amerikai elnök.

Nőnap Magyarországon

1948-tól szovjet mintára minden évben március 8-án ünneplik az eseményt hazánkban.

45627.jpg

forrás: mult-kor.hu
Nemzetközi Nőnap Sztálinvárosban (ma Dunaújváros), a turbinateremben a turbinakezelő nőket köszöntik nőnap alkalmából a férfi dolgozók. (1956)



| Ajándékötletek

A nőnap napjainkra sokat vesztett politikai vetületéből, sokkal inkább egy olyan nappá vált, amikor a nőket valamilyen ajándékkal, virággal lepik meg a férfiak. Ha te is szeretnéd meglepni valamivel a körülötted élő nőket, tekintsd meg az alábbi listát, melyen ajándékötleteinket találod meg!

• Friss anyukák garantáltan örülnek valamiféle baba-mama terméknek, például egy babaőrzőnek vagy babaápoló készletnek.

• A zöldség-gyümölcs rajongók egy gyümölcscentrifuga, -prés, -aszaló, citrusprés, növényi italkészítő készüléket biztosan hatalmas lelkesedéssel díjaznak.

• Az édesszájúak a nyakadba ugranak, ha egy gofrisütővel leped meg őket.

• A textilápolás mániásait nyugodt szívvel megajándékozhatod egy gőzállomással vagy vasalóval.

• Általában a szépségápolási termékek is pozitív visszhangra lelnek ajándékozás során, egy haj-, száj- vagy arcápolással kapcsolatos készülékkel nagy sikered lesz.

• A zenerajongókat könnyedén megnyerheted magadnak egy hagyományos vagy bluetooth fül- vagy fejhallgatóval, esetleg egy bluetooth hangszóróval.

int_womens_day-2.jpg

forrás: surveymonkey.com

Szólj hozzá

ünnep ajándék nőnap ajándékötletek nemzetközi nőnap marketworld nőnap 2021 ajándékok nőknek