Süssünk, főzzünk a mikróban
A háztartások igen jelentős részében megtalálható a mikrohullámú sütő, amelyet tulajdonosai előszeretettel használnak a reggeli kávé és az ebéd gyors megmelegítésére vagy a hús felolvasztására. A készülék képességei viszont jóval túlmutatnak ezen, és
Tisztában kell lennünk a mikrohullámú sütő működésével, és a sütővel ellentétben nem az időre, hanem a technikára kell koncentrálnunk, ha eredményeket akarunk elérni. Meg kell érteni a főzés technikáját, mely szerint nem fog minden megsülni, többet között sült krumplit nem fog tudni sütni, mint ahogy ropogós csirkét sem, de minden olyat igen, ami a saját nedvességtartalmát felhasználva meg tud főni.
Ismerje meg a sütőjét
Nem minden mikrosütő egyforma, ezért ki kell tapasztalni, hogy a méretük és a teljesítményük milyen hatással van a főzési időre. Leginkább a sütő teljesítménye érzékelteti a készülék valódi képességeit.
Forgótányér
Számos mikrohullámú sütő forgótányérral rendelkezik, elősegítve az étel egyenletes főzését. Ha az Ön készülékeben mégsem lenne, akkor sütés/főzés közben többször, manuálisan meg kell forgatni az edényt.
Fedje le!
A mikrohullámú sütőben az ételek saját nedvességtartalmukban főnek, de ha lefedjük az ételt, akkor segítünk megőrizni a nedvességet, amellyel javíthatunk a főzés eredményességén.
Használja a különböző beállításokat
Sokan megveszik a sütőt, feltekerik maximum fokozatra, és mindent ilyen formán melegítenek vagy éppen sütnek. Ne tegye! a hagyományos sütőn is az ételék függvényében változtatja a hőfokot, járjon hát el így a mikrónál is. Ne feledje, hogy főzni akar, nem pedig gyorsan melegíteni.
Kalandra fel!
Ne féljen a kísérletezéstől. Keressen recepteket és főzési technikákat, és ne csak kávé melegítésre használja mikrohullámú sütőjét.
Ne főzze túl
Az ételek mikróból történő kivétele után tovább főnek, amelynek oka, hogy a mikrohullámú energia végigvezetődik az ételben, így ezt figyelembe véve soha ne főzze túl az ételt.
Kevergetés
A főzés során néha-néha keverje meg az ételt, mert bár nem ég le, ezért nincs szükség folytonos kevergetésre, de ha néha megmozgatjuk, akkor a hő egyenletesen eloszlik, és mindenhol egyenletesen fő.
Íme néhány recept:
Kávés bögrés süti
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál tej
- 1 nagy tojás
- 2 evőkanál instant kávé
- 6 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
Elkészítés:
- A napraforgóolajat, tejet, tojást és az instant kávéport keverje össze egy tálban.
- Tegye hozzá a masszához a lisztet és a cukrot is, majd újra keverje össze, amíg csomómentes nem lesz.
- A masszát adagolja olyan bögrékbe, melyeket biztonságban be lehet helyezni a mikróba.
- Süsse a masszát 800 Watton 2 percig. Fogyasztás előtt hagyja kicsit hűlni.
Citromos 90 másodperces
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
- ¼ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál tej
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál vanília aroma
- ¼ evőkanál citromhéj
Elkészítés:
- Keverje össze a lisztet, cukrot és a sütőport.
- Egy másik tálban keverje össze a citromlevet a tejjel, majd keverje bele az olajat, tojást és vanília aromát, végül pedig a lisztes keveréket.
- A legvégén adjon hozzá a reszelt citromhéjat, és keverje át újból az egész masszát.
- Süsse magas fokozaton 90 másodpercig.
Sajtos tészta
- ⅓ bögre (28g) tészta
- ¾ bögre (175ml) víz
- 4 evőkanál tej
- ¼ teáskanál kukoricakeményítő
- 4 evőkanál reszelt sajt
- só, bors
Elkészítés:
- Tegye a tésztát és a vizet egy nagyobb bögrébe Fontos, hogy nagyobb, magasabb falú legyen, hogy a forró víz ne bugyogjon ki.
- 1200W-on főzze 3 ½ percig, hogy a tészta teljesen puha legyen. Ez az idő 1200 Wattra vonatkozik, ezért a főzésnél ezt vegye figyelembe, és ennek megfelelően módosítsa a főzési időt.
- Öntse le a felesleges vizet a tésztáról, majd és keverje hozzá a tejet, a kukoricakeményítőt és a sajtot, majd főzze még 60 másodpercig.