2019. okt 30.

Kísérteties készülődés Halloweenra halandóknak

írta: MarketWorld webáruház
Kísérteties készülődés Halloweenra halandóknak

5 hullajó tipp halloweeni tökfaragáshoz

Közeleg az október 31-i Halloween, mindenki kedvenc rémisztő ünnepe. A narancssárgába borult fák hangulatához passzoló kifaragásra váró tökökkel már mindenki találkozott, az ünnepre hangolódáshoz bemutatjuk a Halloween történetét, majd tuti tippeket adunk a tökéletes halloweeni tök kifaragásához.

forrás: Pinterest

A Halloween története

A Halloween szó, ami az All Hallows Eve, vagyis Mindenszentek előestéje kifejezésből származik, egy ősi kelta eredetű ünnephez, a samhainhoz köthető. A már említett népcsoport ekkor ünnepelte a nyár végét. A hiedelem szerint október utolsó napján a legkeskenyebb a határvonal az élők és a holtak világa között. Ekkor az eltávozott lelkek próbálják megtalálni korábbi lakhelyüket, és igyekeznek visszatérni az élők közé. A kelták ekkor saját biztonságuk érdekében házaikban eloltották a tüzet, hogy elijesszék a holtakat. Október utolsó napját követően kezdődött az ünneplés, a kelta papok összegyűltek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatot mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a sötétség időszakának kezdetét. A reggel beköszöntével a papok szétosztották a parazsat a családok között, akik azzal új tüzet gyújtottak, ami elűzte az ártó szellemeket.

forrás: Pinterest

A lámpás legendája

A Halloween jól ismert szimbóluma a töklámpás, ami fontos szerepet játszott a gonosz szellemek elűzésében, valamint abban, hogy a holtak szellemei visszataláljanak korábbi otthonukba. A legenda szerint Jack a részeges naplopó átverte az ördögöt: fára mászásban versenyeztek, amikor Jack keresztet vájt a fába, így az ördög nem tudott lejönni. Az ugratás miatt Jacket halála után nem engedte be az ördög a pokolba, a férfi életmódja miatt viszont a mennyországból is kiszorult, így lelke az idők végezetéig bolyong. Jack egy izzó széndarabot tett egy kivájt karalábéba, és onnantól fogva a lámpás fényénél talál menedéket. A karalábét a 19. században váltotta fel a tök, ír bevándorlók ekkor honosították meg a zöldséget Amerikában.

forrás: Pinterest

Tippek tökfaragáshoz

  1. Első körben találd ki, milyen mintát szeretnél, ehhez a leghasznosabb segítséget a Pinterest nyújtja (halloween pumpin ideas/pattern/decorating keresőszavakkal érdemes próbálkozni). Ezután célszerű nedves, majd száraz ronggyal áttörölni a tököt, így élénk színe még figyelemfelkeltőbb lesz.
  1. Egy éles késsel faragd ki a tök szárát, de figyelj arra, hogy ne törjön szét, hiszen ezt majd vissza kell helyezned a tök tetejére. Fagylaltszedő vagy egy nagyobb kanál segítségével kapard ki a növény belsejében lévő magokat és a tök húsát.
  1. Nyomtasd ki, majd ragaszd rá a tökre az általad választott mintát vagy rajzold rá filccel azt!
  1. Miután átmásoltad a mintát, késsel, csavarhúzóval vagy fúróval állj neki a minta kifaragásának! Célszerű kis részletekben faragni a mintákat nehogy eltörjön a tök.
  1. Ha elkészült a minta, LED-es teamécsessel könnyedén életre hívhatod a tököt, legyen az akár ijesztő, akár vicces.
  1. A kikapart tökmagokat hasznosíthatod többféleképpen: madáreledelnek sem utolsók, de akár sütemény hozzávalójaként is felhasználhatod.

 

forrás: oazis.hu

 

Hatékony faragáshoz ajánljuk a webáruházunkban megtalálható fúrógépeket, csavarhúzókat, késkészleteket, fagylaltszedő kanalat, illetve a LED-es teamécseseket, viaszgyertyákat. Sőt, aki újító kedvében van, a tök megvilágításához kínálatunkból választhat kis méretű diszkólámpát, ami igazán kicsapja az eredetiségfaktort.

Mutatunk néhány izgalmas példát díszítéshez:

forrás: gabbinggeek.com

forrás: Pinterest

forrás: Pinterest

forrás: Pinterest

Fúróval készült darabok:

forrás: lebiscuitchinois.com

forrás: marilyn.ca
Szólj hozzá

halloween fúrógép otthon csavarhúzó teamécses tökfaragás töklámpás késkészlet marketworld fagylaltszedő