2017. júl 10.

Katalitikus és pirolitikus tisztítás. Tudja melyik mit jelent?

írta: MarketWorld webáruház
Katalitikus és pirolitikus tisztítás. Tudja melyik mit jelent?

A sütők használati utasításában találkozhatunk olyan kifejezésekkel, mint a katalitikus vagy a pirolitikus. Mindkettő a konyhai gépünk tisztítási folyamatára enged következtetni, és igen tanácsos ezeket a funkciókat a vásárlás előtt figyelembe venni.

oven.jpg

A sütő tisztítása nem a leghálásabb háztartási munka, de értelemszerű, hogy nem tudjuk és nem is lehet kikerülni, mert egyrészről nem a legszebb látvány egy, finom szólva is, koszos sütő, másrészről pedig az ételeknek is más ízt kölcsönözhet, ha már több rétegnyi odakozmált étel lengi körül a szülinapi tortát.

Katalitikus tisztítás

A katalitikus tisztítási funkcióval bíró sütők belső fala egy speciális zománcozással van borítva, amely úgynevezett katalizátort tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amelyek magas hőmérsékleten, oxigén hatására megváltoztatják a kémiai szerkezetét a zsíros szennyeződéseknek. Mit kell tennie? Minden hónapba futtassa le a sütőjén ezt az öntisztító programot, amely mintegy 30 percet vesz igénybe, majd ezek után csak törölje le az ily formán leoldódott szennyeződést.

Fontos, hogy rendszeresen melegítse fel a sütőt a tisztításhoz szüksége hőfokra, hogy a beépített katalizátorok jól működjenek, amellyel a sütő élettartamát is meghosszabbítja.
Egy dologra érdemes figyelnie mégpedig, hogy nem feltétlenül van a sütő összes oldala bevonva, így ahol ezek hiányoznak, ott a hagyományos sütőnek megfelelően kell tisztítani a belsejét.

zanussi_katalitikus_suto.jpg

Pirolitikus tisztítás

A legegyszerűbb és leghatékonyabb sütőtisztító módszer, amely sokkal keményebben bánik el a sütő falára égett élelmiszer maradékokkal. A pirolitikus tisztítási funkcióval rendelkező sütők egy speciális funkciójának bekapcsolásával extrém hőfokra (400 - 500ºC) melegszik, amely által a egyszerűen leég a szennyeződés.

Nem kell aggódni a magas hőfok miatt, a folyamat során a sütő ajtaja automatikusan lezár, és csak akkor nyílik ki, ha már biztonságos hőfokra hűlt vissza. A sütő teljes lehűlése után pedig egyszerűen csak ki kell söpörni a hamut a sütőtérből. A katalitikussal tisztítási folyamat 30 percével ellentétben ez több órát is igénybe vehet.

gorenje_pirolitikus_suto.jpg

 

www.marketworld.hu

 

Szólj hozzá

konyha főzés háztartás sütés webáruház tisztaság sütő marketworld