2019. jan 15.

Milyen szárítógépet válasszak?

írta: MarketWorld webáruház
Milyen szárítógépet válasszak?

Szárítógépek típusai, előnyei és legfontosabb funkciói

Manapság már egyre elterjedtebb berendezésnek számítanak a háztartásokban a különböző szárítógépek, mivel kifejezetten praktikus és hasznos tud lenni akár, ha csak a téli időszakban használjuk, de akár egész évben is komoly segítség nagyobb mennyiségű ruhák mosása során.
 
Már egyáltalán nem számít luxuscikknek, használatukkal nem kell kerülgetnünk a lakásban a vizes ruhákat, ami egyébként hosszútávon az egészségünknek sem tesz jót, hanem kizárólag egy konnektor szükséges a működésükhöz, nem úgy, mint korábban, amikor még át kellett fúrni a falat, hogy kivezessük rajta a meleg gőzt.
 
Viszont a szárítógépek használata nagy energiaigényű is lehet, éppen ezért nem mindegy, milyen készüléket is választunk. Ebben fogunk most segítséget nyújtani.
 
 
1. Teljesítmény
 
Az egyik leggyakrabban előforduló kérdés és visszatartó erő a vásárlás folyamán a fogyasztás, hiszen közismerten megdobhatják azt ezek a készülékek. A jó hír erre vonatkozóan az, hogy az új típusoknál a gyártók ezt a problémát folyamatosan orvosolják a rohamosan fejlődő technológiának köszönhetően, így például a hőszivattyús szárítógépek lényegesen kevesebbet fogyasztanak, mint a kondenzációsok.
 
 
Egy kondenzációs szárítógépet alapvetően D-től B energiaosztályig vásárolhatunk meg, a hőszivattyús szárítógépek viszont már A-tól A+++ között állnak a rendelkezésünkre. Ezáltal a hőszivattyús gépek értelemszerűen drágábbak, viszont fele annyi a fogyasztásuk és a ruhákat is sokkal jobban kímélik, így hosszútávon ezek a típusok minősülnek jó befektetésnek.
 
 
 
A szárítógépeket működési elvük alapján 3 csoportra osztjuk fel:

• Kondenzációs szárítógépek: a nedves levegőt a gépen belül keringteti, a vizes levegőt egy hőcserélő rendszeren keresztül lehűti és az így kicsapódó vizet egy tartályba gyűjti, vagy csövön keresztül kiengedi a lefolyóba.

• Hőszivattyús szárítógépek: zárt rendszeren belül keringteti a meleg levegőt és lehűtve azt párátlanítja. Előnye, hogy alacsonyabb hőfokon szárít, így kezelni tudja a kényesebb ruhaneműket is.

• Mosó- szárítógépek (kombinált): egyre elterjedtebb típusnak számítanak most már a mosó- és szárítógépek egyben. Alapvetően azoknak ajánlatos ez a készüléktípus, akiknek logikusan kevesebb hely áll rendelkezésükre a lakásban. Viszont, a mosó- szárítógépek lényegesen kevesebb kapacitással bírnak, mint szabadonálló társaik, ugyanis 2-3 kilogrammal kevesebb ruhát képesek szárítani, így folyton kompromisszumot kell kötnünk annak érdekében, hogy ugyanannyit mossunk, mint amennyit szárítani tudunk. Előnyük viszont, hogy jóval kevesebb energiát és vizet használnak, mint elődjeik. A kifolyócsövön keresztül távozik a víz, bekötésük egyszerű, mint egy hagyományos mosógép esetében.
 
2. Szárítási kapacitás
 
Azt, hogy milyen szárítógépet vásároljunk kapacitás tekintetében, tulajdonképpen úgy határozhatjuk meg, hogy megnézzük, hetente átlagosan hányszor kell mosnunk.
 
Gyakoriság
Javasolt szárítógép (kapacitás)
Kevesebb, mint heti 3 alkalom
• 4-5 kg
Heti 3-6 alkalom
• 5-7 kg
Több, mint heti 6 alkalom
• 8-10 kg
 
3. Extrák (kijelzők, funkciók)
 
Alapvetően léteznek hagyományos nyomógombos vezérlőrendszerrel ellátott gépek, illetve a korszerűbbek a digitális kijelzővel ellátott szárítók. Ma már rengeteg olyan szárítógéppel találkozhatunk, amelyek nagy felbontással rendelkező magyar nyelvű TFT kijelzővel vannak ellátva, így a szárítási folyamatot távolról is kényelmesen nyomon követhetjük. Továbbá néhány gyártó szárítógépei már dobvilágítással is rendelkeznek, így a ruhák ki- és bepakolása sokkal egyszerűbb és kényelmesebb.
 
Fontos szót ejtenünk az ECO funkcióról, amely nem elérhető még minden készülék esetében, viszont ezzel funkcióval az energiafogyasztás csökkenthető, minimalizálható.
 
A vasalást és gyűrődést könnyítő funkció jelentősen megkönnyíti otthoni munkánkat, sokkal puhább és simább állapotban vehetjük ki ruháinkat és a vasalás is sokkalta gyorsabbá válik ezen funkció használatával.
 
A drágább árkategóriájú készülékek esetében már elérhetők okostelefonra fejlesztett applikációk is (WiFi funkció), amelyek segítségével nyomon követhetjük a szárítási folyamatokat akkor is, ha éppen úton vagyunk.
 
Reméljük, tudtunk segíteni az ideális szárítógép kiválasztásában. :-)
 

 

Szólj hozzá

háztartás mosógép webáruház tisztaság mosás szárító szárítás szárítógép marketworld mosó-szárító textilápolás