2017. jún 23.

Raclette, Te csodás

írta: MarketWorld webáruház
Raclette, Te csodás

A sajtolvasztás művészete, ahol az összeolvadt ízek felhergelik ízlelőbimbóinkat.

raclette_header.jpg

A raclette hagyománya Svájcból származik, és az ország egyik legkedveltebb étele, amely igen népszerűvé vált más európai országokban is. Az elnevezés magára az étkezésre, és az ugyanilyen elnevezésű sajtra utal. Ez a svájci eredettel bíró sós, fűszeres ízesítésű sajt kifejezetten sütésre alkalmas a könnyen olvadó állaga miatt, és a húsokra, zöldségekre helyezve olvadás után nagyszerű ízt kölcsönöz az ételnek. Beszerzése nem a legegyszerűbb feladat, azonban, ha egy kellemes raclette vacsorát szeretnénk, akkor más, könnyen olvadó, ízesebb sajttal is helyettesíthetjük.

A raclette sütésnek van már egy modern változata is, a raclette grill, amellyel bármikor finom vacsorát varázsolhatunk a teraszon, az udvaron vagy akár a szobában is, és minimális előkészülettel is bezsebelhetjük vendégeink elismerő szavait, természetesen csak a raclette grill után.

A recept hozzávalói. Bármi, csak a képzeletünk szabhat határt, de sajtra, mindenképpen szükségünk van, ez az étek koronája. A hozzávalókat kedvünk, és szánk íze szerint variálhatjuk, ami lehet egy kis kenyér, uborka, gomba, bacon, sonka, grillezett hús, hagyma, pepperóni, alma, körte és a sajthoz igen jól passzoló dió is. A lényeg a megolvasztott sajt.

KÖRTÉS RACLETTE

  • néhány körte vékonyra szeletelve
  • vaj
  • toast kenyér
  • sajt
  • dió

A kenyeret pirítsuk meg a raclette sütő tetején, kenjük meg vajjal, tegyük bele a tálkába, végül tegyünk rá egy szelet körtét, egy szelet sajtot, süssük meg majd szórjunk rá diót.

raclette.jpg

HAGYOMÁNYOS RACLETTE

  • kisszemű burgonya
  • kemény sajt

Héjában főzzük meg a burgonyát, majd elkészülte után helyezzük egy konyharuhával bélelt kosárba, hogy melegen tartsuk a fogyasztásig. A sajtót tegyük a sütőtálcába, süssük meg, majd öntsük a burgonyára. Fogyaszthatunk mellé gyöngyhagymát, csemegeuborkát.

Érdemes megfogadni!
Az olvasztott sajt nehéz étel, könnyen megüli gyomrunkat, de a zöldségek, gyümölcsök, csemegeuborka vagy a gyöngyhagyma segíti az emésztést. Ezen kívül ne igyunk mellé üdítőt vagy ásványvizet, mert ettől a sajt megdermed a gyomrunkban. Kortyoljunk inkább meleg teát vagy fehérbort.

raclette_marketworld.jpg

Szólj hozzá

konyha online egészség főzés háztartás zöldség sütés étkezés webáruház online áruház ételelőkészítés