2017. jún 23.

Melyik miért jó? Gyümölcsprés vagy gyümölcscentrifuga?

írta: MarketWorld webáruház
Melyik miért jó? Gyümölcsprés vagy gyümölcscentrifuga?

Bármelyiket is válassza jól fog dönteni, mert már elindult az egészséges étkezéshez vezető úton.


Úgy érzi, hogy reggelente egyet előre kettőt hátra lépésben halad be a munkahelyére? Eloszlatjuk a kételyeket, nem adunk tippeket, hogy hogyan legyen lelkes munkavállaló, de arra igen, hogy milyen eszközökkel növelheti energiaszintjét.

juice_marketworld.jpeg


A dietetikusok napi fél kiló gyümölcs és zöldség fogyasztást javasolják. Ez a mennyiség azért valljuk be, sokunk számára teljesíthetetlen. Van azonban egy kiskapu, merthogy ezt a mennyiséget nem rágva kell elfogyasztanunk, hanem gyümölcslé formájában is bevihetjük a szervezetünkbe, természetesen kizárólag természetes módon, mindennemű adalékanyag nélkül.


Gyümölcspréssel vagy gyümölcscentrifugával nyerjem ki a gyümölcs levét? Ez itt a nagy kérdés, amelyre mi most megadjuk, ha nem is a választ, de a döntésben igyekszünk segíteni. Egyet azonban ne feledjünk. 

 

cuisinart.jpgGYÜMÖLCSCENTRIFUGA

Gyümölcscentrifuga, mondhatni a mindenhol kapható és fellehető eszköz, melyek a beléjük gyömöszölt zöldséget és gyümölcsöt, a nagy sebességgel forgó kések felaprítják, és egy szűrön keresztül átpréselik. Így kapjuk a gyümölcslevet. A pép és a gyümölcslé elválik egymástól, köszönhetően a centrifugális erőnek.


Előnyei

  • Gyors elkészítési idő
  • Olcsóbban beszerezhető eszköz
  • Könnyű használhatóság
  • A zöldségek és gyümölcsök nagyobb darabban is behelyezhetők

Hátrányai

  • A gyümölcscentrifuga nem képes a zöld leveleseket, salátákat, gyógynövényeket elkészíteni
  • Kevesebb mennyiségű levet eredményeznek
  • A magas fordulatszám miatta a lapátok átmelegednek, és a hő hatására elpusztulnak az enzimek, így csökken a gyümölcslé minősége
  • A kifacsart gyümölcslé habosabbá válik
  • Magasabb a pép tartalma a gyümölcslében, ezért sűrűbb levet kapunk
  • Igencsak hangos a szerkezet

 

hurom.jpg

GYÜMÖLCSPRÉS 

Ezekkel a gépekkel, a gyümölcscentrifugával ellentétben lassú, ún. hidegen sajtolással nyerjük ki a levet. A hidegen sajtolás révén nem sérülnek az enzimek, merthogy nincsenek kések, melyek felforrósodnánk, itt alacsony sebességen összepréselődik a zöldség vagy a gyümölcs. Ugyan költségesebbek ezek a készülékek, azonban ne feledjük, hogy 35%-kal több levet préselnek ki, és jóval több tápanyagot, ásványi anyagot tartalmaznak. 

 

 

 

Előnyei

  • Kevesebb hőt termelnek működés közben, így nem sérülnek az enzimek.
  • Használható zöld levelekhez, gyógynövényekhez.
  • Sokkal több levet eredményeznek.
  • Alacsonyabb sebességnél kevesebb hőt termelnek, így nem sérülnek az enzimek és tápanyagok.
  • Minimális a habosodás, nem különül el a gyümölcslé.
  • Képesek növényi tejek készítésére is.
  • Csendes.

Hátrányai

  • Drágább.
  • Hosszabb előkészítési idő, mert a zöldségeket, gyümölcsöket kisebb darabokra kell feldarabolni.
Szólj hozzá

gyümölcs egészség háztartás zöldség webáruház gyümölcscentrifuga gyümölcsprés marketworld ételelőkészítés